Thursday, June 5, 2008

Σκαλιά (Steps)

5 comments:

andreas katsakos said...

Συνεχίζεις να μας καθηλώνεις δάσκαλε.
Μέτρησα 50 φωτογραφίες από τις 59 που θα ήθελα να γράψω καταπληκτικές.

Anonymous said...

Όλη αυτή η ασπρόμαυρη ομορφιά μου προκαλεί μεγάλη περιέργεια να δω και λίγο έγχρωμο, εκτός βέβαια εάν είναι κάτι σαν προσβολή να ζητάω κάτι τέτοιο :)

Βασίλης Ζαφειρίου said...

Σχετικά με το ερώτημα ασπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογραφία θα σε παραπέμψω στο άρθρο του Πλάτωνα Ριβέλλη "Το ασπρόμαυρο χρώμα της φωτογραφίας" Θα το βρεις στη διεύθυνση: http://photocircle.gr/content/view/219/77/lang,el/
Σχετικά με μένα, ο κυριότερος λόγος που χρησιμοποιώ Α/Μ φωτό είναι διότι το αρχείο μου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αυτές.

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Συμφωνώ ότι το χρώμα είναι είτε πολύ εύκολο είτε πολύ δύσκολο. Ελπίζω κάποτε να καταφέρω το δύσκολο... λέμε τώρα.

Anonymous said...

Ως άλλος Επιμηθέας το ξανασκέφτηκα το αναδιαμορφώνω.

Προσωπικά θα έλεγα, ότι η αντίληψη και διαχείριση του χρώματος σε μία έγχρωμη φωτογραφία βρίσκεται σε ένα, δύο και τρία στάδια δυσκολίας υψηλότερα σε σχέση με μία ασπρόμαυρη αντίστοιχης αισθητικής ποιότητας (σχετικό, αλλά υποθετικά γράφοντας) και δεν με ενδιαφέρει εάν αυτό συγχέεται με την τέχνη της ζωγραφικής και της διακοσμητικής. Υπάρχει και το μέτριο και το πολύ εύκολο και προφανές (λχ. Διαφημιστική φωτογραφία) στην έγχρωμη φωτογραφία. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει κατά ανάγκη να γίνεται πάντα αυτή η σύγκριση μεταξύ εγχρώμου και ασπρόμαυρου, ειδικά όταν ο φωτογράφος έχει κάνει συνειδητά την επιλογή του.

Επίσης δε μπορώ να σκεφτώ ότι υπάρχει φωτογράφος που επιλέγει το ασπρόμαυρο χωρίς να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται σωστά την παρουσία και τη διαχείριση του χρώματος. Το προφανές, κάθε χρώμα σε συνδυασμό με τα φίλτρα αποδίδει διαφορετική απόχρωση του γκρι και περαιτέρω ανάλογη αντίθεση με το διπλανό χρωματισμό. Οι φωτογραφίες που βλέπω στο blog σου, δε νομίζω να έχουν τραβηχτεί τυχαία χωρίς κάποια περισυλλογή έστω και ασυνείδητη για τη χρωματική σύνθεση του κάδρου.

Ο λόγος που ζήτησα και κάτι έγχρωμο σε αυτό το blog ήτανε ακριβώς για να δω πως βλέπει το χρώμα ένας φωτογράφος που έχει επιλέξει το ασπρόμαυρο, και ειδικά μίας τέτοιας αισθητικής όπως η δική σου. Μακάρι να είχες περισσότερο υλικό σε χρώμα για καλύψω την περιέργεια μου.

Ελπίζω να μην κούρασα :)